Sportul românesc a primit zilele trecute o gură importantă de oxigen, după ce Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență de Modificare a Legii Sportului. Deocamdată, aceasta nu a apărut în Monitorul Oficial, dar multe cluburi își fac deja anumite calcule începând chiar din sezonul competițional 2017-2018. Printre altele, autoritățile locale pot finanța sportul cu până la 5% din buget. Astfel, rectificările bugetare din această vară sunt așteptate cu mare interes în mai toate localitățile în care există proiecte legate de activitatea sportivă.
„Prin ceea ce am făcut noi joi, dăm posibilitatea, într-un mod cât se poate de transparent, până la 5% din bugetul autorității să se poată finanța sportul. Eu cred că este un pas important. Pentru că trebuie să începem de acolo, de jos, și de acolo se poate construi mult. Atunci când ne uităm la Jocurile Olimpice, la Mondiale, la Europene, sigur că ne dorim ca reprezentanții noștri să fie acolo, unde ne-au obișnuit în trecut, și dacă e să luăm experiența de anul trecut, de la Jocurile Olimpice (n.r. – patru medalii 1-1-2), cred eu că majoritatea dintre noi, cu câteva excepții, legate de medalii, am rămas cu un gust amar și față de numărul de medalii câștigate și poate și că am fost obișnuiți să fim în partea de sus a clasamentului. Dar să știți că nu e întâmplător că am fost acolo ca și rezultate. Și, dacă e să privim comparativ țara noastră cu țări cu o populație în mod cert mult mai mică decât România, fie că vorbim de Ungaria, de Croația sau țările nordice și vedem că acolo ele s-au menținut ca și număr de medalii și în top… Serbia, care de fiecare dată, la jocurile de echipe, la polo, baschet, volei, e în top… Nu e întâmplător!”, a suținut premierul Sorin Grindeanu într-un interviu exclusiv acordat pentru ProSport.
Premierul României a întărit ideea că orice club din România, privat sau în subordinea unei comunități locale, va putea solicita finanțarea unui proiect, iar cei care sunt puși să decidă trebuie să se gândească și la ceea ce vor cetățenii care-i reprezintă. În același timp, Sorin Grindeanu, oferind exemplul Timișoara, a vorbit despre oportunitatea unei comunități de a susține un sport cu tradiție:
„Noi am vrut să venim cu ceva în plus față de ceea ce există acum. Și acei bani… Sunt bani publici, sunt banii comunității locale, iar cei care sunt puși să decidă în Consiliul Local sau Județean se gândesc la ceea ce vor cetățenii pe care-i reprezintă. Ă‚sta e mersul normal, am trăit aceste experiențe de acest tip. Eram consilier local, după aceea viceprimar la Timișoara și președinte de Consiliu Județean. La unele dintre ele m-am opus, pe altele le-am susținut cu tărie. Din cauză că nu vedeam oportunitate, nu legalitatea! Oportunitatea de a finanța anumite sporturi cu sume foarte mari, când noi, la Timișoara, nu aveam tradiție pe acel sport și mi se părea că nu e în regulă și că banii puteau fi folosiți în alte scopuri. Deci noi am venit cu ceva în plus, care să sprijine această mișcare sportivă”.
Interviul EVENIMENT acordat de Sorin Grindeanu poate fi CITIT AICI.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER